Je manželská smlouva vhodná i pro vás?

Je manželská smlouva vhodná i pro vás?

V posledních letech každý rok uzavřelo zhruba deset tisíc párů předmanželskou nebo přímo manželskou smlouvu. Důvodů pro to měli nebo mají více.

Nejčastěji je to potřeba stanovit majetkové vztahy ještě před manželstvím pro případ možného rozvodu nebo smrti jednoho z partnerů. Nebo špatná  zkušenost s majetkovým vypořádáním z předchozího manželství, případně snaha eliminovat riziko exekuce majetku jednoho z partnerů v případě možného zadlužení jeho polovičky.

Stoupající trend

Zajímavé je, že trend uzavírání předmanželských nebo manželských smluv se zvyšuje. Notářská komora ČR eviduje od roku 2014, kdy jejich počet začala statisticky zpracovávat, už téměř 60 tisíc uzavřených smluv upravujících majetkové poměry manželů.

Počet osob s uzavřenou (před)manželskou smlouvou totiž stále stoupá. Dokonce i rok od roku. Podle Notářské komory ČR bylo takových smluv uzavřených jen v loňském roce už téměř 11 tisíc.

Manželská smlouva se vyplatí především v případech, kdy se jeden z partnerů potřebuje ochránit před odpovědností za dluhy svého protějšku. Nejen před těmi, které teprve mohou vzniknout, ale dokonce už i před těmi stávajícími. V případě předmanželské smlouvy tak platí, že po svatbě vůbec nevznikne společné jmění manželů, a nehrozí tak, že nezadluženému partnerovi seberou v exekuci jeho majetek a věci.

Manželskou smlouvu ale podepisují také už sezdaní manželé. Nejčastěji kvůli tomu, že jeden z partnerů plánuje podnikat a nechce riskovat, že případné finanční problémy dopadnou i na rodinné příslušníky. Tedy nejen na druhého z páru, ale i na jeho děti.

Navíc manželská smlouva je nadřazená i zákonem stanovenému společnému jmění manželů, takže v případě rozvodu upravuje, která část majetku připadá kterému z manželů. Pozor ale na jednu věc. Podle Notářské komory ČR neupravuje nic jiného než majetek. Proto neočekávejte, že takovou smlouvou můžete po partnerovi žádat například pravidelný úklid, žehlení a péči o domácnost.

Jeden krok navíc

Při uzavření manželské smlouvy můžete udělat ještě jednoduchý krok navíc. Nechat svoji smlouvu zapsat do veřejného seznamu listin o manželském majetkovém režimu, aby byla dostupná i pro třetí strany. Například pro bankovní instituce nebo exekutory.

Takový krok je výhodný třeba v případě, kdy se jeden z páru dostane do exekuce. Exekutorovi nemusíte svoji smlouvu předkládat, ale naopak je exekutor povinný si existenci manželské smlouvy sám z veřejného seznamu ověřit. Pokud dotyčný v takovém seznamu figuruje, nesmí exekutor uplatňovat nároky na majetek, který patří výlučně druhému z manželů. Neuvedení smlouvy v seznamu ale manželskou smlouvu nezneplatňuje, jen musíte třetí straně existující smlouvu sami dokladovat.

Ing. Pavel Nosek
Autor: Ing. Pavel Nosek

Od roku 2007 se věnuji nezávislému finančnímu a energetickému poradenství s důrazem na individuální přístup k potřebám a možnostem klientů. Sestavuji osobní finanční řešení, které flexibilně reaguje v čase na změny situace u klienta, na vývoj produktů finančních institucí, ale také na neustálé úpravy legistativy. Klienti na mých službách nejvíce oceňují přehlednost, srozumitelnost a efektivitu používaných nástrojů, vedoucích k jejich cílům... 

Adresa kanceláře: Panská 891/5, 110 00 Praha 1 - Nové Město

Informace o subjektech mimosoudního řešení spotřebitelských sporů naleznete ZDE

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů