Co potřebujete vědět, aby vás nákup na splátky nepřekvapil

Co potřebujete vědět, aby vás nákup na splátky nepřekvapil

Možná vás to ještě nikdy nenapadlo. Ale i když kupujete nějaký dárek, spotřebič nebo zboží s odloženou platbou, kupujete vlastně na splátky. Samozřejmě ještě záleží, jestli máte „jen“ platbu posunutou na termín, kdy na vašem účtu ke kreditní kartě musí být dostupná požadovaná částka nebo jste zboží koupili na splátky v delším časovém horizontu.

Splátkový prodej je vázaný spotřebitelský úvěr

Pokud se pro nákup na splátky rozhodnete, měli byste si touhle formou pořídit spíš zboží s delší životností. Například vybavení domácnosti jako je pračka, sušička nebo lednička. Prostě to, co budete potřebovat déle než dva nebo tři roky. Dobrou volbou zboží pořízeného na splátkový prodej rozhodně nejsou dětské hračky nebo módní elektronika. 

Na co si dát pozor

První, na co si musíte dát pozor, je, že i když vázaný spotřebitelský úvěr uzavíráte u obchodníka, úvěrovou smlouvu řešíte pak už jen s poskytovatelem úvěru. Tím není obchodník, ale banka nebo jiná nebankovní společnost, která úvěry poskytuje.

Druhou podstatnou informací je, že záleží na místě vašeho nákupu. Pokud si například ledničku na splátky zakoupíte v kamenné prodejně, od kupní ani úvěrové smlouvy odstoupit nemůžete. Jediným možným řešením je, že úvěr předčasně splatíte.

Pokud si ale ledničku pořídíte přes e-shop a pak se rozmyslíte, že jste přece jen chtěli jinou, můžete ji do čtrnácti dnů vrátit. Tím pádem automaticky zaniká i úvěr. Přesto nesmíte zapomenout o vrácení zboží informovat věřitele! A to tak, že úvěrové společnosti zašlete písemné odstoupení od smlouvy. 

Důvody uvádět nemusíte, ale vypůjčené peníze vrátit samozřejmě musíte. Maximálně do třiceti dnů od odstoupení od smlouvy. Úroky vám tak budou účtovány pouze za dobu, kdy jste měli peníze skutečně u sebe.

Zákon mluví jasně

Proces schválení úvěru je i v případě nižších částek poměrně složitý a zákonné požadavky přísné. Kladou důraz na schopnost splácet půjčený obnos. Zodpovědnost neleží jen na spotřebitelích v roli dlužníků, ale i na poskytovatelích. Ti musí totiž nejprve prověřit, zda jste schopni úvěr splácet a musí být schopni to v případě kontroly také doložit.

Poskytovatel po vás ze zákona musí požadovat doložení výše příjmu, podrobnou analýzu příjmů a výdajů rodiny i informaci o počtu vyživovaných dětí. Musí si také prověřit a zhodnotit vaši dosavadní úvěrovou historii, pokud nějakou máte. Váš spotřebitelský úvěr na závěr schvaluje i podle údajů o vaší souhrnné dlužné částce a předchozí platební morálce. Ty získá z některého z úvěrových registrů.

Pokud tohle ověření neprovede, hrozí mu jako poskytovateli úvěru vysoká pokuta. Dokonce až v řádu několika milionů korunu. Navíc, když věřitel kupujícímu půjčí v situaci, kdy je zřejmé, že ten nebude moci úvěr splácet, stává se úvěrová smlouva neplatnou. Dlužník pak splácí jen podle svých možností vypůjčenou částku, ale už bez úroků a dalších sankcí.

Když už není jiná cesta

Pokud věc na splátky skutečně nutně potřebujete a není možné nákup odložit na pozdější dobu, je důležité zvážit svou celkovou finanční a životní situaci a udělat si finanční rozvahu. Ale i v jiných situacích je důležité znát své finanční možnosti. Proto se vyplatí se poradit s někým, kdo oblasti financí rozumí - ozvěte se přes stránku s kontaktem a koukneme se na Vaši situaci spolu.

 

Ing. Pavel Nosek
Autor: Ing. Pavel Nosek

Od roku 2007 se věnuji nezávislému finančnímu a energetickému poradenství s důrazem na individuální přístup k potřebám a možnostem klientů. Sestavuji osobní finanční řešení, které flexibilně reaguje v čase na změny situace u klienta, na vývoj produktů finančních institucí, ale také na neustálé úpravy legistativy. Klienti na mých službách nejvíce oceňují přehlednost, srozumitelnost a efektivitu používaných nástrojů, vedoucích k jejich cílům... 

Adresa kanceláře: Panská 891/5, 110 00 Praha 1 - Nové Město

Informace o subjektech mimosoudního řešení spotřebitelských sporů naleznete ZDE

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů